Er du klar?

Er du og din familie klar for at du reiser et år på High School?

Å reise hjemmefra  på High School utveksling ett skoleår (ca. 10 måneder) er en veldig stor avgjørelse – både for deg, men også for din familie hjemme.  For at ditt opphold skal bli en suksess er det viktig at alle er innforstått med hva dette  innebærer. Det er viktig at du har god støtte hjemmefra.

Det er viktig at dere som familie tenker over hva det krever. Er dere klar for at du skal leve i et fremmed land hos fremmede mennesker, og er dere klare for å leve fra hverandre over så lang tid?​

​Vi har laget en rekke spørsmål til deg og dine foreldre. Disse spørsmålene skal være til hjelpe når den endelige beslutningen  skal tas. Forhåpentligvis vil de hjelpe dere til å se om dere som familie er klare for et High School opphold.

At dere vil komme til å savne hverandre, særlig ved høytider kan vi ikke forhindre, men vi kan forsøke å forberede dere best mulig så dere har et realistisk bilde av hva dette går ut på og hvilke følelser oppholdet kan komme til å utløse.

Udvekslingsstudent i USA - MyEducation

TEST ELEVER

– Ingen familier er like. Noen bor i et ryddig hjem, andre lever med støv i krokene. Noen har mye pynt på veggene og  andre har ikke. Noen spiser ved spisebordet og andre spiser i sofaen. Noen har faste spisetider og andre spiser hver for seg. Noen er velstående og inviterer deg med på ferie og andre gjør ikke det. Er du klar for å leve under andre vilkår (bedre eller dårligere), enn det du er vant til? Det må du være, for det er vertsfamilien som velger deg og ikke omvendt.​

– Hver kultur har sine normer og regler og selv innen for kulturen kan disse variere. Det kjenner du nok også i forhold til dine venner og deres familier – det finnes ikke to like familier. Hver familie har sine regler og sin måte å leve på. I noen familier må du være hjemme kl. 10 på kvelden – også i helgene, I andre kan du kun sitte og surfe på nett i 30 minutter av gangen og du må selv vaske dine klær. Du må kanskje også spørre om lov for å få besøke venner. Er du klar for å innrette deg etter en annen families regler? Det må du være. Familien åpner sitt hjem for deg og den minste du kan gjøre tilbake er å vise de respekt ved å overholde hjemmets regler.

– Det kan oppstå små konflikter under oppholdet ditt og du skal være klar for å ta hånd om tingene selv og ikke ringe hjem til mor og far hver gang – for de kan ikke hjelpe deg. I ditt vertsland er det mennesker som står klar til å hjelpe deg, hvis du trenger det. Men i første omgang skal du ved små problemer prøve å klare tingene selv. Er du klar for det?

– Skolene i utlandet er ikke som hjemme og en tradisjonell skoledag er veldig annerledes enn du er vant til.  Det er mer disiplin, lærere tiltales ikke med fornavn og du kan risikere å måtte spørre om lov til å gå på toalettet. Du må også regne med at det vil være flere prøver og mere lekser. Du må være forberedt på å måtte jobbe hardt, spesielt de først månedene mens du omstiller deg til vertsspråket.​

– Et skoleår er lenge å være borte hjemmefra og stort sett alle opplever å få hjemlengsel i stor eller liten grad. Det er ikke tillatt å få besøk av venner og familie under oppholdet, da dette kun gjør hjemlengselen verre når de reiser hjem igjen. Har du ikke hatt hjemlengsel så kan det fort oppstå hvis du får besøk. Klarer du å unnvære dem over så lang tid?​

– Venner og omgangskrets er en stor del av hverdagen når man er på et High School opphold. Stort sett alle dine venner vil være klassekammerater fra skolen, da det er her du vil tilbringe det meste av tiden din. Derfor er det viktig å være utadvendt og oppsøkende allerede fra første dag. Du kan ikke forvente at folk kommer til deg. Er du klar for å være åpen og imøtekommende?​

TEST FORELDRE

– Ditt barn skal nå leve og bo i et annet land, hos en annen familie og under helt  andre vilkår. Vertsfamilien vil gøre ting annerledes enn du er vant til i deres familie. Det er ikke sikkert du er enig i alt men det er allikevel viktig at du støtter opp om og respekterer vertsfamilien og deres måte å gjøre tingene på. Er du klar for det?

– Ditt barn skal kanskje stå på egne bein for første gang og det er viktig at du lar de få lov til det. Det er en del av opplevelsen. Hvis det oppstår små konflikter på skolen eller i vertsfamilien skal ditt barn selv løse det – uten din hjelp. Du bør i stedet oppfordre ditt barn til å henvende seg til de kontaktpersoner i vertslandet, som står klar til å hjelpe når det trengs. Er du klar til å slippe styringen og ha tillit til at ditt barn kan klare seg på egne bein?

– Ditt barn skal være borte et helt skoleår og det er ikke tillatt å komme på besøk under oppholdet. Denne regel er der for å gi ditt barn de beste forutsetninger for å få mest mulig ut av sitt High School opphold og bli en del av lokalområdet. Besøk av venner og familie setter ofte i gang hjemlengsel og av erfaring ønsker vi ikke dette.

Vi anbefaler også at du begrenser kontakten med ditt barn, dvs. ikke daglige telefonsamtaler, dette vil gi hjemlengsel. Dessuten vil ditt barn være på sitt livs hittil største eventyr så gi plass og rom til å nyte det fult ut. Hvis du synes at det går for lang tid mellom hver gang du hører fra ditt barn, så er det et godt tegn. Det betyr at ditt barn trives og er opptatt med sitt nye liv. Du kan slappe av og være sikker på at hvis noe er galt så vil du høre om det. Så er du klar for å gi slipp om ikke annet enn for denne perioden?

– Det er ditt barn og det mest dyrebare du har og plutselig har du ikke ansvaret for om det trives og det kan være vanskelig. Det er organisasjonen i vertslandet som har ansvaret for ditt barn under oppholdet og du må ha tillitt til at de passer godt på.

Det kan være positivt med kontakt mellem foreldre og vertsfamilie og det kan selvfølgelig være en dialog omkring trivsel, regler, skole mm., men det er viktig at vertsfamilien ikke føler at du prøver å kontrollere dem og bestemme. Husk å respektere at ditt barn er gjest i et fremmed land og hos en fremmed familie og at det er deres normer og regler som gjelder.