Våre destinasjoner

Finn den destinasjonen som passer for deg

Se alle våre destinasjoner

MyEducation sender ut mange ungdommer via High School opphold hvert år.

Det er så mange land å velge mellom at dette kan være litt vanskelig for noen, andre har i mange år drømt om å dra til ett bestemt land. Det kan være fint å tenke på hvilket språk du gjerne vil snakke flytende. Men ikke minst er det viktig å tenke på hvilket land / kultur du kunne tenke deg å lære mer om via ditt opphold i utlandet.

Lytt til hva magefølelsen din forteller deg og når du har bestemt deg er det viktig at du stoler på denne følelsen, du kan nå starte på ditt liv reise og reis med ett åpent sinn.

Det kan høres ut som store ord, men vår erfaring siden 1995 forteller oss at dette er en reise som påvirker deg for resten av livet. Tidligere og nåværende elever forteller oss at de opplever å bli mer selvstendig og modne etter ett utvekslingsår. Dette merkes godt når de kommer hjem og skal fortsette på VG3. ​

Usa - landet med de mange muligheder - Josephine Clausen

Destinasjoner utenfor Europa

High School i USA

– Virkeligheten fasinerer

​Vi som bor i et lite land i Europa kan ha problemer med å forestille oss de store dimensjoner i USA.  Når man spiser frokost i New York, er det fortsatt 3 timers nattero i Los Angeles.

High School elever til USA kan fritt velge, hvordan oppstarten skal være. Det er flg. muligheter:

1. Direkte ankomst til vertsfamilie
2. Start med 3 dager i New York sammen med andre ungdommer fra Norge og andre land. En 100% opplevelsestur.

”Land of Opportunities” – Mulighetenes land

Det er hvordan man omtaler USA, og det gjelder også for High School i USA. Når du velger USA som vertsland for din utdannelse i utlandet har du fem valgmuligheter:

1. Det tradisjonelle High School programmet

Hvor i USA du kommer til å bo og gå på skole avhenger av hvilken familie som velger å ha deg boende og skolen som vil ta deg inn. Du vil alltid gå på den High School i USA som hører til det skoledistrikt hvor vertsfamilien bor. Dette programmet er for deg som er nysgjerrig på å oppleve verden og er helt åpen for hvor i USA du vil bo. Du kan velge dette programmet hvis du er 100% åpen og imøtekommende over for både vertsfamilie og skole.

2. Direct Placement (selvvalgt familie)

Med Direct Placement kan du – uten ekstra omkostninger – velge hvor du gjerne vil bo og gå på High School i USA. Dette programmet er for deg som ønsker å vite i god tid hvor du skal bo og gå på skole. Det krever at du selv kjenner en familie, du kan bo hos. Dere må IKKE være i slekt, da det iflg. lovgivningen er forbudt å bo hos familie. Hvis familien har plettfri vandel og ellers lever opp til kravene kan de godkjennes som vertsfamilie.

3. Regional  eller Statsvalg

Hos MyEduction kan du velge hvilket område du gjerne vil bo i. Vi har delt USA opp i 4 regioner – West, Central, South eller East. Hvis du bestiller innen 1.desember får du 50% rabatt på regionvalg.

Hos MyEducation kan du velge 3 stater du helst vil plasseres i (unntatt Hawaii og Alaska). Hvis du bestiller innen 1.desember får du 50% rabatt på statsvalg.

4. Private High School Preferred

Hvis du velger Private High School Preferred, kan du velge hvilken som helst av skolene i dette programmet. Så her har du full valgfrihet ved på forhånd å velge hvor skal hen. ​Private High Schools ligger spredt ut over hele lan­det.

5. Public High School Preferred​

Med Public HS Preferred velger du det skoledistrikt i programmet, du kunne tenke deg å gå på skole i.  Dermed velger du også den staten du gjerne vil bo i. Skoledistriktet bestemmer så hvilken skole i distriktet du skal gå på. Skolene i dette programmet er attraktive offentlige skoler, de tar seg betalt for å reservere et antall plasser til utvekslingsstudenter på High School i USA.

 

Utveksling New Zealand Preferred

– Både tropisk varme og snø

‘Kia Ora’ og ‘Haere mai’ er Māori språk og svarer henholdsvis til ‘Hello’ og ‘Welcome’ på engelsk. Maorierne er New Zealands opprinnelige befolkning, som i 1987 oppnådde at deres språk ble gjort offisielt sammen med engelsk.

​Utveksling New Zealand – Du velger selv hvilken skole du vil gå på

På tradisjonelt High School program i New Zealand regulerer den new zealandske regjering det antall utvekslingselever, som kan få lov til å reise inn. Kun samme antall som de selv sender ut kan få lov å reise inn på det tradisjonelle programmet. Mange  elever fra hele verden må derfor gi opp sin drøm om utveksling i New Zealand.

​På vår New Zealand Preferred program er det derimot ingen begrensning på antall utenlandske elever. Derfor kan alle med en drøm om å komme til Kiwiernes land få drømmen oppfylt. Under oppholdet bor du hos en vertsfamilie som skolen har kontakt med.

Fleksibilitet tilpasset dine ønsker

På New Zealand Preferred programmet kan du velge akkurat den den skolen du gjerne vil gå på, såfremt skolen naturligvis ikke er full. Det er helt vanlige offentlige skoler, men de tar betalt for å ta inn utenlandske elever og derfor har den new zealandske regering ingen restriksjoner i forhold til å tillate utvekslingselever indreise. Utgiften varierer fra skole til skole.

​Ditt valg av skole for utveksling i New Zealand kan f.eks. avhenge av hvor du gjerne vil bo, om du kanskje vil bo ved  kysten,  gjerne vil ha bestemte fag, bestemt sport, går etter en bestemt størrelse skole, antall internasjonale elever, etc.

Introkurs til den new zealandske kultur

Du starter oppholdet med et fem dages forberedelseskurs, hvor du settes inn i den New Zealandske kultur og lærer deg raskt språket. I løpet av dette kurset forbereder du deg til livet i landet og samlivet med din vertsfamilie. Det vil også være noen aktiviteter her. Dette introkurset avholdes i Wellington eller Auckland avhengig av hvor i New Zealand du skal bo.

Utveksling Australia

– adventure in the outback

Ta skrittet og lær engelsk i kenguruens land med utveksling til Australia. Australia har alt og et helt kontinent venter på deg. 90 % av Australierne stammer fra Europa, kun rundt 3% er av den opprinnelige befolkningen– aboriginals.

Inntil for ca. 200 år siden var det kun aboriginere i Australia. Australiere er kjent for deres laid back stil, dvs. deres avslappede væremåte og imøtekommenhet.

Stort tilbud når det gjelder fag på utveksling til Australien

Skoleundervisningen ligner veldig på undervisningen i USA.

De obligatoriske fagene er engelsk, matematikk, naturvitenskap, geografi og fremmedspråk.

Ut over det kan man velge mellom forskjellige andre fag. I idrett kan man utenom de vanlige sportsgrenene også velge rugby og cricket, som er typiske australske sportsgrener.

​Turer under oppholdet ditt

På utveksling i Australia vil du også få mulighet for å kunne være med på noen turer, på denne måten har du mulighet til å se mer av landet enn akkurat der du bor.

Det vil være flere muligheter og du vil få informasjon om dette ved ankomst. Det vil være forskjellige turer og noe for enhver smak og økonomi.

Utveksling til Australien – Vertsfamilie

På det vanlige High School oppholdet i Australia, vet du ikke på forhånd hvor du vil bo og gå på skole.

​Det er en vertsfamilie som velger hvem de vil ha boende hos seg og den lokale skole som velger om de vil ta imot eleven.

Dette programmet er for deg som er helt åpen på hvor du vil bo på utveksling til Australien. Prisen for dette programmet er den samme uansett hvor du skal bo og gå på skole.

Argentina

– et sted du aldri glemmer

Argentina er det åttende største landet i verden. Landet strekker seg over et stort område fra nord til sør, noe som betyr at det er forskjel­lige klimasoner. Overalt finner du fantastiske landskaper og unike attraksjoner – fra de sydlige Andesfjellene til de nordlige ørkenene til Iguazú vannfosser til det storslåtte dyreliv og de store viddene i Patagonia. Her er det noe for enhver smak. Iguazú vanfosser i Iguazú Nasjonalpark regnes for å være blant de mest sjeldne i verden.

Fossene brer seg over 2,7 kilometer og 270 fall. Vannet faller opp til 82 meter. Det dypeste enkelte fall kalles Devil’s Throat og er 300 meter bredt. Iguazú Nasjonalpark kom på Unescos verdens­arvsliste i 1984.

Under oppholdet kan du velge en 10-dages tur til Patagonia eller til det nordvestlige Argen­tina

Velger du å ta et High School år i Argenti­na vil du treffe imøtekommende mennesker som er nysgjerrige etter å lære om andre nasjo­naliteter. Dette gjør at det er enklere for en utvekslingselever å bli integrert.

Skoledagen er vanligvis fra kl. 8 – 13 og på mange skoler er det krav om skoleuniform.

Argentinere er veldig sosiale, så du bør ha mulighet for å følge med skolekammerater på diverse sports- og kulturelle aktiviteter.

Australia Preffered

– Velg skole etter dine interesser & ønsker

utveksling Australia Preffered  programmet må du være ute 11-12 mnd. på utveksling til Australia. Det er ingen geografisk begrensning – du kan komme til det nordlige Queensland, til storbyene Sydney, Adelaide, Brisbane, Melbourne og Perth, og du kan komme til Tasmanien på utveksling i Australia. Sist men ikke minst – hvis du har ønske om spesielle fag og/eller sport, så kan vi hjelpe deg med hvilken skole du skal velge slik du kan få dine faglige og sportslige ønsker oppfylt.

​Det kan være vanskelig å velge når det finnes så mange muligheter på utveksling til Australia. Tenk over hva som  er viktig for deg og ta utgangspunkt i det. Du kan f.eks. basere dine ønsker på geografi noe de fleste gjør, og her har du flg. muligheter:

Fagoversikt i de forskjellige statene og skoler ser du under her:

·​Queensland

·​New South Wales

·​Victoria

·​South Australia

·​Tasmania

 

Utveksling Australia – Support under oppholdet

Skolene ønsker deg velkommen. Du vil få en koordinator på skolen, som vil være din kontaktperson under oppholdet. Dette er en person som er tilgjengelig  24/7 og som kan hjelpe deg i forhold til din vertsfamilie, skolekammerater og øvrige personale på skolen. Utover dette vil du også få en kontaktperson hos vår Australske partner.

Hvordan foregår prosessen?

Etter at du har blitt tatt opp hos MyEducation på programmet Australien Preferred, må du lage en søknadspakke til skolen. Innen den tid må du velge hvilken stat du vil bo i på utveksling i Australia og velge tre skoler i prioritert rekkefølge, som du er interessert i. Vi vil   gjøre alt for at du kan få ditt første valg. Skolene vil bli presentert for din profil og din søknadspakke.  Department gjennomgår din søknad. Når du er godkjent begge steder får du en såkalt Offer For a Place, og så kan den endelige opptakelse på skolen settes i gang.

 

Brasil

– natur og smittende livsglede

Brasil er mye mer enn fotball og samba. Alle har nok sett bilder av fantastiske karnevalsparader med fantasifulle og flotte drakter.

Se for deg et skoleår i dette imponerende sydamerikanske landet, hvor hovedspråket er portugisisk, landet har en rikdom på kultur og tradisjoner som overgår de fleste land i verden.

Brasil har litt av alt og et tropisk klima, så temperaturen varierer lite gjennom året.

Uansett hvor du kommer vil du møte et veldig vennlig folk som verdsetter familien høyt.

Du vil evt. starte ditt opphold med en uke på camp, hvor du vil bli introdusert for det portugisiske språk og den brasilianske kultur. Avhengig av antall elever kan dette dog bli avlyst.

Den brasilianske high school er 3 årig. Som utvekslingselev vil du bli plassert på det trinn som passer til din alder og dine karakterer.

Utvekslingsstudent Canada

– en storslått opplevelse​

Uendelige store sletter med mange sjøer og Rocky Mountains’ snødekte fjelltopper du kan se som utvekslingsstudent i Canada. Det er et av de bildene mange har av Canada, men landet er så mye mer. Når det gjelder areal så er Canada over halvparten av det nordamerikanske kontinent og er større enn USA. Målt i areal er Canada det neststørste landet i verden.

​Du må ha forkunnskaper i fransk for å komme til den franske delen av Canada. Har du ikke det, må du starte på et franskkurs snarest. Det er ikke alle canadiere i Quebec som snakker engelsk..

Utvekslingsstudent Canada – Velg stat og skoledistrikt

I vårt program i Canada kan du velge den staten og skoledistriktet som du ønsker å gå på skole. Derfor kaller vi programmet Public High School Preferred. Du velger rett og slett den staten og den skolen du foretrekker, og så finner vi en familie til deg. Grunnen til at denne valgfriheten er mulig er fordi skolene som er med i programmet får betalt for å ta opp utenlandske elever.

Outdoor activities

Canadierne elsker sport. Det starter allerede på skolen, hvor sport spiller en stor rolle. Etter undervisningen begynner de såkalte “extra curricular activities”, hvor alle elever har mulighet for å delta. Skolene har ofte mange workshops i f.eks. musikk, kunst, geologi, astronomi, klima, m.m., som elevene kan velge å delta i. Utover det er det mange forskjellige sportsaktiviteter som f.eks. ishockey, lacrosse, basketball, fotball, amerikansk fotball, etc. Om vinteren er det spesielt ishockey, ski- og skøyteløp som opptar fritiden.

Fransk Canada – Québec

Få muligheten til å snakke fransk som utvekslingsstudent i Quebec som er den største provins i Canada. Quebec har deres egen unike identitet, kultur og språk. Hovedbyen i Quebec er Montreal.

I 2006 ble Quebec anerkjent som en nasjon i Canada – men altså ikke selvstendighet. Québec er kjent for sin unike kultur, historie og vennlige og imøtekommende befolkning. Québecs store areal gir mulighet for å oppleve en fantastisk natur.

I Québec slutter Ecole Secondaire med 11. klasse. De fleste utvekslingselever kommer i denne klassen.

Fant du din drømme destinasjon?

Destinasjoner i Europa

Tyskland

– 81 mill. mennesker kan ikke ta feil​

Hvis du kun kjenner Tyskland fra lange bilturer gjennom landet på vei mot sydlige feriemål, så burde du unne deg selv å ta et skoleår som utvekslingselev i Tyskland. Da får du en fin mulighet til å oppleve hva landet har å tilby. Du finner de vakreste landskap, koselige byer, folkelige tradisjoner, dyktige mennesker og mye kultur. Du finner moderne byer og ny arkitektur side om side med tradisjoner. Du kan ikke unngå å oppleve noe som fanger interessen din. Naturen er preget av store elver som Rhinen, Mosel, Donau og Main. Langs elvene ser du fjellområder med vindruer overalt og gamle borger. Det er stor forskjell på nord og sør, men overalt er det severdigheter, flott natur og arkitektur og lokale tradisjoner. Som utvekslingselev i Tyskland blir du kjent med det tysk språk, kultur og folk.

Kulturlivet i Tyskland er spennende og ikke minst Berlin tiltrekker kunstnere fra hele verden. Økonomisk hører Tyskland til de mest suksessrike land i verden. Det er stor samhandel med Tyskland, og det gjør deg ekstra attraktiv på arbeidsmarkedet i framtiden med flytende tyskkunnskaper. Det er ikke så mange som kan perfekt tysk.

Tysk er det språket som flest snakker i Europa. Utdannelsesstandarden er høy, og skolene er vanligvis ikke heldagsskoler. Undervisningen foregår om formiddagen og slutter som oftest kl.13. Det er 3 slags secondary school: ”Hauptschule”(slutter med 9.klasse), ”Realschule”(slutter etter 10. klasse) og ”Gymnasium” (slutter etter 13. klasse). Som i de andre landene er det skolen som bestemmer hvilket trinn du starter på som utvekslingselev. Det tas hensyn til at du ikke er flytende i språket. Sport – ikke minst fotball – er populært men gjøres utenom skolen i foreninger, slik som i Norge. Du bør ha gode språkkunnskaper i tysk innen avreise før du drar som utvekslingselev i Tykland. Du må ha lært tysk i minst to år for å kunne tas opp i programmet.

Utvekslingsstudent på engelsk

– Land med mye tradisjoner

Bli utvekslingsstudent på high school i England eller Wales. Det er et betydningsfullt skritt for din fremtid.

England er så mye mer enn språk. Det er hjemlandet for Harry Potter, mange kjente krimserier som du kanskje kjenner fra TV eller nettet. England byr på mye kultur, bl.a. teater og musikk – ikke minst musicals. Utover det er det også stort fokus på mote i hele landet.

Når du tenker på England og mat, så kommer man ikke utenom ’fish and chips’. Eller prøv deg gjerne på en av de mange paiene som ’steak & kidney pie’ eller Yorkshire budding. Du skal nok få mulighet til å prøve en masse nye smaksopplevelser på High School i England.

High School i England – Språk

For å få et  optimalt utbytte av ditt skoleår som utvekslingsstudent engelsk på High School, bør du allerede før avreise beherske det engelske språk godt. Etter avslutningen av ditt opphold vil dine språkkunnskaper helt sikkert være helt perfekt.

I England/Wales blir du plassert i Sixth Form eller Sixt Form college.​

Frankrike

– eleganse, gastronomi og livsglede

Et skoleår i Frankrike

Frankrike består av kultur, nydelig natur, mat og mote. Mange franskmenn elsker å lese og se film og ikke minst diskutere begge deler med deres venner og familie. Du ser ofte både unge og eldre sitte og lese en bok eller dagens avis på en café, mens de nyter en liten kopp espresso. Franskmenn bruker ofte også byens parker til å stresse ned med en bok i en pause fra skole eller jobb.

De har en avslappet instilling til livet som gjør at hvis ting ikke går som forventet, så sier de: ‘C’est la vie’ (sånn er livet).

Bli High School utvekslingselev i Frankrike med Pluss programmet

Vi har det klassiske High School oppholdet i Frankrike – der man må være åpen for  hvor du kommer til å bo og gå på skole. Men vi har også et Frankrike Pluss Program, hvor du kan velge blant følgende muligheter:

Syd Frankrike:  Provence eller Middelhavsområdet
Bo i større by: Du garanteres plassering i en by med over 50.000 innbyggere (du kan ikke velge hvilken by)
Spesielle ønsker: region, spesiell sport, bestemte fag
I Frankrike Pluss programmet kommer det et tillegg til programprisen.

Du må kunne en del fransk før du drar, og vi anbefaler at du har hatt fransk fra 8.klasse, dvs. i 4 år før avreise.

​​Prisen er inklusiv en 4 dagers ankomst camp i Paris innlagt sightseeing.

Som oppstart på oppholdet vil du delta på en 4 dagers camp i Paris, hvor du samtidig blir kjent med fransk kultur. På kurset vil du være sammen med andre ungdommer fra hele verden, som også skal være et skoleår i Frankrike.

Boarding school i Frankrike – Velg mellom disse, mot et tillegg i prisen!

  1. Rennes – i pittoreske Bretagne*
  2. Rouen – autentiske Normandy*
  3. Angers – i historiske Loire dalen*
  4. Espalion – i vakre omgivelser*

* Rennes – i pittoreske Bretagne*

Skolen heter Saint Geneviève / Saint Martin High School og ligger sentralt i Rennes
Skolen tilbyr god undervisning fra junior high school til høyere utdanning. Det er en boarding skole og sørger for full kost og losji og komfortable rom.  Sports aktiviteter organiseres på onsdager av skoleledelsen. Utvekslingselever får også i delta i ekstra fransk undervisning.
Rennes by er en sjarmerende og travel by i Bretagne i nordvest Frankrike, med over 210.000 innbyggere og mange turister, og ligger ca.2 timer fra Paris med tog.

* Rouen – autentiske Normandy

Skolen heter: Pensionnat Jean Baptistede la Salle, som er en prestisjetung 17 hundretalls skole i Frankrike, midt i Rouen’s historiske senter. Berømte politikere som den tidligere franske presidenten François Hollande, har gått på denne skolen.
Boarding tilbyr renoverte og komfortable rom, som deles med en annen elev.
Elevene har tilgang til et musikk rom og en idrettshall. Utvekslingselever kan får timeplanen
tilpasset etter behov, litt avhengig av skolens tilbud og hvilke språkkunnskaper eleven har.
Rouen by har nærmere 500,000 innbyggere, og er hovedstaden i Normandie,i flott middelalder stil, og passer flott til utvekslingselever.

*Angers – i historiske Loire dalen

Skolen heter: St Agnès boarding school, som har en internasjonal atmosfære med ca. 30 studenter fra hele verden, fordelt på forskjellige klasser for å sikre sikre at man lærer det franske språket. Det tilbys fransk klasser for utvekslingselever og forberedelse til DELF fransk eksamen og 2 ekskursjoner i året til populære steder i Frankrike, som Loire Castles, St Michael’s Mount. Det tilbys komfortable enkeltrom mandag til fredag, og i helgene bor elevene hos vertsfamilier.
Byen Angers: Det tempererte klimaet i området gjør det til et populært sted å bo og gå på skole.
Vakre landskap med vingårder og åser, små landsbyer i Loire dalen, og berømte slott rundt skaper en fin ramme rundt Anges.

* Espalion – i vakre omgivelser*

Skole heter: Immaculée Conception boarding skole ligger i flotte omgivelser, omgitt av en park. De fokuserer på språk og fransktimer til utvekslingselever, og man kan ta ta fransk eksamen: Baccalauréat. Boarding skolen tilbyr komfortanle rom delt med andre elever i 4 manns rom fra mandag til fredag. I helgene og ferier bor man hos vertsfamilier.

Byen Espalion: en dynamisk by i landlige omgivelser og er en av hovedbyene i det nordlige
Aveyron. Byen ligger langs pilegrimsleden til Santiago de Compostela, og er sentrum mellom byene som ligger i en trekant; Toulouse, Clermont-Ferrand and Montpellier.

Holland

– Ikke langt unna, men allikevel veldig annerledes

Nederlendere er generelt glad i Norge, og den imøtekommende væremåten vil du helt sikkert oppleve hvis du velger å være utvekslingselev i Nederland. Nederlendere er ellers kjent for å være åpne overfor andre kulturer og er generelt gode i fremmedspråk. Det er perfekt når du kommer som utvekslingselev. Du trenger ikke være bekymret for at du i begynnelsen av high school oppholdet, ikke kan gjøre deg forstått på hollandsk som utvekslingselev i Nederland. Du vil allerede helt fra starten kunne forstå mange ord. Vindmøller, tulipaner, kanaler, sykler i gatebildet og de karakteristiske og flotte husene som vender gavlene mot gaten, er typiske kjennetegn for Holland – og de spesielle nederlandske treskoene. Som utvekslingselev vil du sikkert møte på mange av disse karakteriske kjennetegnene ved Holland.

Er du interessert i å lære om kunst som utvekslingselev i Nederland, så vil du som utvekslingselev få muligheter for å velge et High School opphold i Holland med studieretning med fokus på kunst. Slik kan få et High School opphold som forener kunstinteressen og undervisningen.

Irland

– Pent,grønt og historisk

Kanskje du allerede kjenner til Irlands kallenavn – den grønne øy. Et velfortjent kallenavn, for det er et land som er veldig frodig og grønt. Noen hevder at det er 40 nyanser av grønt i landskapet, som for øvrig er helt spesielt og veldig variert. Det er bakker, daler, elver, små hyggelige byer og gamle slott og borger sprett i landskapet. Irland er den tredje største øyen i Europa.

Som High School elev vil du bli plassert på 5. år i deres Secondary School og du skal ha 5 til 7 fag. Du vil få fag som du naturligvis kjenner fra din skole i Norge, men du vil også få valgfrie fag som du kanskje ikke hadde tenkt som en mulighet, f.eks.: Agricultural Science, Agricultural economics, Construction studies.

Nesten alle skoler har sport på programmet men også andre aktiviteter. Typiske sportsaktiviteter er basketball, fotball, hockey og hurling (som er en utendørs holdsport som spilles med en stav og en ball). Andre aktiviteter kan være drama, debatt, film, etc.

På de fleste skoler har elevene skoleuniform, så du trenger ikke bekymre deg  for hva du  skal ha på deg.

Italia

– hele pakken fra Alpene til Etna​

Italia byr på flotte strender, fantastisk landskap, skisportsteder og mye spennende kunst, kultur og historie. Det kan faktisk være vanskelig å velge hva man skal se når man er i Italia. Overalt i Italia vil du som utvekslingselev føle landets historie. Et veldig kjent område er Toscana, som er sentrum for kunst og matkultur. Men uansett hvor du vil bo i Italia  som utvekslingselev, så vil det være ditt ’Bella Italia’. Og maten er et kapittel for seg selv, og det må bare prøves og nytes når du har sjansen til å være utvekslingselev. Et typisk måltid starter med en forrett (antipasti), fulgt av en hovedrett (secondo) og avsluttes med en dessert eller frukt, og selvfølgelig en espresso eller en kopp kaffe. Noen ganger serveres det mer enn en hovedrett. I mindre byer kommer folk hjem i lunsjpausen for å spise.

​Italia er også kjent for mote og design. Bare tenk på kjente merker som Dolce & Gabbana, Versace, Gucci osv. De er alle italienske motehus, og Milano er sentrum for mote og tiltrekker seg både turister og forretningsreisende. Det bor ca. 59 millioner i Italia. Ca.90% av befolkningen er katolikker. Mange går til gudstjeneste på søndagene, men ikke så ofte som før. Om du ellers går i kirken eller ikke, bør du som utvekslingselev uansett besøke kirkene i Italia fordi de byr på kulturhistorie, flott arkitektur og kunst. Som utvekslingselev i Italia har du en unik mulighet til å bli kjent med landet, folket og kulturen gjennom et helt skoleår.

Scuola Superiore (High School) varer 5 år og skoleuken går over 6 dager. Til gjengjeld er ikke skoledagene lange – det er kun undervisning til kl. 13, så som utvekslingselev i Italia 1 skoleår vil du ha fritid til å holde på med forskjellige interesser sammen med skolekamerater og venner utenom skolen. Skoleåret starter i midten av september og slutter i begynnelsen av juni. Som utvekslingselev plasseres du som oftest i mindre byer i Italia, som gir deg gode muligheter til å få et nettverk i området.​

Skottland

– Et land med sjel

Prøv det – du blir ikke skuffet.

Skottene er sjarmerende og naturen fasinerende.

Når man sier Skottland tenker mange med en gang på sekkepiper, kilt, tattoo, whisky, m.m. Skottland er så mye mer enn det, med vakker natur, sjarmerende byer og kanskje verdens mest berømte innsjø Loch Ness og myten om Loch Ness-uhyret.

Du skal selvfølgelig gå på skolen når du er på utveksling i Skottland.

Det britiske utdanningssystemet er på internasjonalt plan kjent for sin høye akademiske standard. Skottland har faktisk vært kjent for å ha det høyeste nivået i den interne sammenligningen. Mange skoler har flere gamle tradisjoner, som de stadig holder liv i gjennom forskjellige arrangementer, symboler og klesdrakter. Det er ikke så vanlig på det klassetrinnet du skal gå på, men det kan være du må bruke skoleuniform eller at klærne du bruker på skolen må være i en bestemt farge, ha en bestemt lengde osv.

​For at å få et optimalt utbytte av skoleåret, bør du beherske det engelske språket godt. Når oppholdet er avsluttet vil språkkunnskapene dine i engelsk være på et perfeksjonsnivå, som du drar nytte av i den videre utdanningen din på videregående skole, i videre studier og i jobbsammenheng.

I Skottland blir du plassert på Senior school og du får 5 – 7 fag på det som heter Higher eller National level, som passer godt til det norske utdanningssystemet.

Spania

– Mye mer enn du tror​

​Spansk er et uten tvil det mest populære språkfaget å velge etter engelsk på ungdomsskolen og videregående skole. De som velger spansk fra 8.klasse, har hatt spansk i 4 år, før de drar på utveksling i Vg2. Det betyr at norske utvekslingselever har nok forkunnskaper i spansk til å klare seg greit, når de velger utvekslingsår i Spania eller andre spansktalende land – med riktig motivasjon for å lære språket og å jobbe med skolen.

Har du lyst til å bli god i spansk og mer kjent med spansk skole og kultur, så ikke nøl med å velge Spania eller et annet spansktalende land.

Spansk som morsål snakkes av: 400 millioner mennesker og av 466 millioner totalt. Spansk snakkes primært i Spania, Mexico, Mellom- og Sør-Amerika.

De fleste kjenner Spania som turist, og gjerne de mest kjente turiststedene. Men det mer autentiske Spania kjenner de færreste. Når du er utvekslingselev i Spania et skoleår kommer du inn bak fasaden og bli ordentlig kjent med landet og befolkningen. Som alle land i Europa kan også Spania by på vakker og variert natur og en kultur, som mange steder har hatt arabisk innflytelse.

​Et skoleår i Spania kan bety at du som utvekslingselev får oppleve alt fra Gaudis helt spesielle arkitektur i Barcelona, Picasso osv. Den tradisjonelle Flamenco dansen kan du oppleve mange steder. Spania er også store natur opplevelser sommer og vinter. Så uansett om du som utvekslingselev drømmer om strender eller ski, eller kanskje begge deler, så er det mange muligheter i Spania.

Et skoleår i Spania betyr at du som utvekslingselev må venne deg til å spise sent på kvelden mellom klokken 20 og 22. Varmen gjør at spanjolene lever livet om kvelden. Men de koser seg gjerne med tapas etter siestaen, så sulten ikke blir for stor før kveldens hovedmåltid. Utvalget av tapas i Spania er stort og noen av de mest populære er patatas bravas og oliven.

Spanjoler har mange tradisjoner – og en av dem er de religiøse festene og prosesjonene. Hver by i Spania har sin egen skytshelgen og hver skytshelgen sin egen dag, så det er forskjellig fra by til by når den religiøse fest feires. Tradisjon og folkefest forenes. Matfestivalen kalt Tomatina i Bunol, med tusenvis av mennesker som deltar i en kamp med tomater, er en annen særegen tradisjon.

Som utvekslingselev 1 skoleår i Spania har du mange opplevelser i vente.

Elever fra 12-16 år går på Educación Secundaria og er obligatorisk for alle spanske skoleelever. Med eksamen herfra er det adgang til Bachillerato, som er en 2-årig videregående utdanning. Her kan man velge mellom linjene relafag, kunst, biologi/helse, samfunnsfag eller teknologi.​

Norske elever på utveksling blir plassert i Bachillerato 1 (11.klasse) eller i Bachillerato 2 (12.klasse). Der har man både obligatoriske og valgfrie fag.

Vi anbefaler våre utvekslingselever til Spania, å starte med et 2 ukers intensiv språkkurs i Madrid med andre utvekslingselever – før man kommer til vertsfamilien og starter på skolen, men dette er valgfritt. Vi er behjelpelig med informasjon og priser hvis dere ønsker det.

Fant du din drømme destinasjon i Europa?