Bli vertsfamilie FAQS

Vertsfamilie FAQs

Svar på de mest hyppige  spørsmål

HVORDAN BLIR DU EN VERTSFAMILIE?

MyEducation samarbeider med familier i alle former og størrelser. Det bør helst være to personer i vertsfamilien, men utover det har vi ingen fast oppfatning av hvordan en vertsfamilie skal se ut. Det viktigste vi ber om fra en vertsfamilie er at de kan tilby et trygt, kjærlig og støttende miljø for en ung person å bo i.

Du kan være en familie med barn hjemme eller en familie uten barn. Du kan også være en aleneforelder eller en familie hvor barna har flyttet ut, eller et par av samme kjønn. Uansett din situasjon, vennligst kontakt oss for å snakke om fordelene med å være vertsfamilie og hva du kan tilby en utvekslingselev.

For å bli en vertsfamilie med MyEducation, må du gjennomføre noen prosesser for å bli godkjent:

 • Ta kontakt med MyEducation for å melde din interesse for å bli en vertsfamilie. Dette kan du gjøre ved å fylle ut vårt vertsfamilieprofilskjema, melde interesse for en spesifikk elev som er beskrevet på nettsiden eller ved å ta kontakt med oss pr telefon eller e-post.
 • Hjemmebesøk av en områderepresentant for å gjennomføre et personlig intervju og fullføre relevante dokumenter for søknaden din.
 • Søke om politiattester.
 • Velg en elev som best passer til din familie. Når vertsfamiliesøknaden er klar, vil eleven få deres epost og telefonnummer og vil ta kontakt med dere. På denne måten kan dere kommunisere i forkant av utvekslingsåret for å et forhold med dem før deres ankomst.

MyEducation-teamet sender deg gjerne et utvalg av profiler basert på dine preferanser for vertskap, familiens interesser og hobbyer. Vi sender deg en grunnleggende profil, et brev fra elevenn og en samling av bilder. Disse dokumentene bør gi deg en god indikasjon på elevens personlighet og tillate deg å velge den som passer best til ditt hjem.

Når du har valgt din elev, søker vi dem inn på din lokale skole, og deretter kan plasseringen bekreftes, slik at dere kan begynne å bli kjent med hverandre.

Noen av våre familier velger å være vertsfamilie for mer enn én elev. Vi tillater elever å dele rom med hverandre, så lenge de er av samme kjønn. Noen familier velger å være vertskap for to elever fordi de liker at elevene kan ha støtte i hverandre, men du må være klar over at ikke alle elever blir bestevenner og kan leve veldig forskjellige og separate liv mens de er på utveksling.

Familier kan være vertsfamilie for elever av ulikt kjønn, men de kan ikke dele rom. Vi plasserer ikke eleverer fra samme land i samme hjem. De må være fra forskjellige land, slik at deres eneste felles språk er norsk.

Når alle sjekker for vertsfamilien er fullført, og skolepåmeldingen er sikret, sender vi plasseringsinformasjon til samarbeidspartnerorganisasjonen. Partneren vil deretter sende informasjonen til eleven. Det er bedre at eleven får vite om plasseringen fra partneren, i stedet for å bli kontaktet ut av det blå av en vertsfamilie. Eleven får alltid ta den første kontakten med dere.

Det er viktig at du oppretter kontakt med eleven din før deres ankomst, da det gjør at dere alle blir kjent med hverandre litt i forkant. Eleven og foreldrene deres kan ha mange spørsmål om området, skolen og hva de skal pakke. Noen elever kommuniserer mye med familiene sine før ankomst, mens andre ikke gjør det. Uansett har du god tid til å bli kjent med hverandre når de ankommer.

Når vi starter plasseringsprosessen med deg, vil vi snakke med deg om de lokale skolene som kanskje kan ta imot en utvekslingselev. Hvis vi ikke tidligere har plassert en elev i ditt område, vil vi umiddelbart kontakte skolene for å søke om skoleplass. Svar på skoleplasser kommer som regel i juli sentralt fra inntakskontoret i fylket du bor i. Når det gjelder ankomst i januar tar vi kontakt direkte med skolene for å sikre skoleplassen.

Å TA IMOT DIN ELEV

Ved vår ankomst i august deltar elevene vanligvis på en velkomstleir i Oslo før de drar til vertsfamilien. Etter endt leir reiser elevene deretter til vertsfamilien enten med tog, buss eller innenlandsfly. Ankomstdatoen blir kommunisert til deg på forhånd, og transport blir vanligvis bestilt før ankomst.

For ankomster i januar reiser elevene til din nærmeste lokale flyplass. Vi foretrekker at familier henter elevene fra flyplassen, men hvis dette ikke er mulig, vil vi ordne transport for dem.

Ved avreise reiser alle elever fra sin lokale flyplass.

Vårt beste råd til alle vertsfamilier er å starte som du mener å fortsette.

Din elev vil bo hos deg i mange måneder så det er viktig at du ikke behandler dem som gjester. De er en del av din familie, så du bør behandle dem slik. Hvis du havner i vanen med å gjøre alt for dem den første uken, blir det vanskeligere å bryte den vanen, og eleven kan ikke forstå hva som forventes av dem.

Vis dem hvor ting er. Gjør det klart hva de kan spise på kjøkkenet, hvordan de bruker TV-en, hvor vaskemaskinen er og hvor de finner ekstra toalettruller. Det kan føles veldig rart å ikke behandle en nyankommet som gjest, men det er viktig for deg og eleven at forventningene blir satt tidlig, da det vil hjelpe dere alle til å lykkes.

Mange familier liker å tilbringe en dag med å vise eleven rundt i den lokale byen. Vis dem hvordan de kommer seg til skolen. Noen har oppgaver som må gjøres som bl. annet skaffe et nytt SIM-kort for mobiltelefonen deres.

Ikke gjør for mye de første dagene, fordi elevene vil være slitne. Den mentale anstrengelsen ved å møte nye mennesker, snakke et annet språk og kanskje komme seg etter jetlag, vil ta på dem, så det er ingen grunn til å gjøre for mye. Igjen, start som du mener å fortsette.

MyEducation har en liste over regler som elevene skal følge mens de er på utveksling, og disse blir kommunisert til dem før ankomst og under orientering. Disse reglene inkluderer, men er ikke begrenset til:

 • ingen alkohol, røyking, sex eller narkotika
 • ingen kjøring av motoriserte kjøretøy
 • arbeide godt med skolen
 • følge vertsfamiliens regler

Vi ber deg vurdere reglene og forventningene du ønsker å sette for eleven din. Hvis du har andre tenåringsbarn, forventer vi at du setter de samme reglene for eleven som du har for dine egne barn. Forståelig nok kan du bestemme at noen endringer er nødvendige mens eleven blir kjent med området og skaffer seg venner. Tenk på hvilke plikter du forventer at eleven skal gjøre hjemme, og hvordan de bør bidra generelt. Mange familier opplever problemer med overdreven bruk av skjermer hjemme, så tenk på hvordan du kan begrense telefon- og internettid og sørge for at lekser blir gjort. MyEducation vil gi så mye støtte og veiledning som mulig for å sikre at du er klar for elevens ankomst, og vi vil også støtte dine regler mens eleven bor i ditt hjem.

MyEducation informerer om startdato og -tid på skolen så fort det er bekreftet fra skolen. Noen skoler liker å ha et møte med dem for å lage timeplanen deres, og deretter kommer eleven tilbake neste dag, mens andre liker at eleven starter på dag én. Vi vil gjøre vårt beste for å bekrefte tidspunktet for skolestart så raskt det lar seg gjøre, men av og til er det også slik at skolen heller ønsker å ha direkte kontakt med vertsfamilien. Når det er mulig, ber vi om at en vertsfamilieforelder følger eleven til skolen den første dagen, slik at de har støtte og hjelp. Det er en stor fordel for dem å ha deg med dem, og hjelpe dem med å finne veien.

LAST NED VÅR VERTSFAMILIE BROSJYRE
FORBEREDELSE TIL ANKOMST

Som en vertsfamilie for en MyEducation elev er du hovedsakelig ansvarlig for å skape en omsorgsfull atmosfære for våre elever. Vi ber deg behandle eleven som om de var din egen sønn eller datter. Gi dem en varm velkomst, involver dem i familielivet og støtt dem mens de begir seg ut på dette spennende eventyret. Du har også en form for vergeansvar for eleven, og vi håper at du vil hjelpe dem med å følge deres interesser og sørge for at de gjør det bra på skolen men vi forventer ikke at du hjelper dem med skolearbeidet.

Det forventes det at du tilbyr følgende:

 1. Et rom for eleven å bo i – rommet bør være komfortabelt, pent innredet, rent og ha en seng og plass til eleven å pakke ut og lagre klær og eiendeler. Elevene trenger også tilgang til et sted å studere. Dette stedet trenger ikke nødvendigvis å være på soverommet, men hvis det er et annet sted i huset, er det viktig at dette stedet er stille slik at de kan konsentrere seg.
 2. Alle måltider – familier bør tilby tre måltider om dagen for eleven.
 3. På skoledager ber vi om at eleven kan lage seg en matpakke (brødskiver, frukt og snacks). Familier er ikke pålagt å lage matpakka, og det er faktisk bedre hvis eleven lager den selv. Forsikre deg om at de vet hva de kan bruke og hvor alt befinner seg. Noen elever velger å kjøpe sin egen lunsj på skolen, noe som de gjerne kan gjøre men bør så betale selv. Diskuter gjerne med dem hva de ønsker å gjøre.
 4. Hvis eleven er ute med venner eller deltar i en aktivitet og spiser ute, er du ikke ansvarlig for måltidet deres. Imidlertid, hvis de kommer hjem senere på grunn av en aktivitet, håper vi at dere kan kommunisere sammen for å sikre at eleven får et måltid.
 5. Håndklær og sengetøy. Det forventes ikke at elevene tar med seg disse gjenstandene eller kjøper dem ved ankomst.

Elevene har egne lommepenger til toalettsaker/personlig hygiene, aktiviteter og offentlig transport. Vi ønsker at elevene skal være med på minst en ukentlig aktivitet på fritiden, og utgifter i forbindelse med dette må også dekkes av eleven selv. Elevene dekker også egne telefon- og transportutgifter hvis de ikke faller inn under skoleskyssordningen.

MyEducation tilbyr også flere Field trips i løpet av utvekslingsåret i Norge. Disse turene kan elevene melde seg på, men utgiftene til disse turene kommer i tillegg. Det er f. eks helgeturer til de største byene i Norge. MyEducation prøver å gjøre disse turene så rimelige som mulig. 

Elevene kommer til Norge med full forsikring, både helse og ellers. Hvis eleven får utgifter i forbindelse med sykdom og legebesøk må disse utgiftene betales av elevene. Elevene tar med seg kvitteringene og sender de til sin forsikring, som igjen refunderer alle utgiftene i løpet av kort tid. I noen tilfeller avregnes det lege- eller sykehusutgifter direkte med forsikringen.

 

Alle våre elever blir behandlet og godkjent av våre pålitelige partnerorganisasjoner over hele verden. Vi arbeider ikke direkte med utenlandske elever. Dette samarbeidet sikrer at elever og deres biologiske foreldre får god støtte og blir godt forberedt på utvekslingsopplevelsen.

Alle elever må levere en komplett søknadspakke, inkludert en medisinsk erklæring utfylt av en lege, læreranbefalinger, skolerapporter og personlige dokumenter. Elevene blir også intervjuet av ansatte fra vår partnerorganisasjon for å vurdere deres beredskap og forståelse av utvekslingsopplevelsen. Under dette møtet blir også deres engelskkunnskaper vurdert. MyEducation oppfordrer også alle elever til å begynne å lære norsk for ankomst i Norge, men ikke alle er ikke like flinke til å lære språket på forhånd.

Etter godkjennelse og før ankomst deltar alle elever i en forberedende orientering før avreise, der detaljene om utvekslingen diskuteres, og regler og forventninger gjøres klare. Denne orienteringen støttes også av håndbøker og andre forberedelsesdokumenter.

Ved ankomst i Norge deltar alle elever i en orientering ved ankomst. Avhengig av ankomsttiden vil dette enten bli gjort som en gruppe på en ankomstleir, lokalt av deres områdeansvarlig eller online med MyEducation sentralt. Her diskuteres alle detaljer om utvekslingen på nytt, men denne gangen med spesielt fokus på Norge.

Før ankomsten av din elev vil du motta vertsfamiliehåndboken som hjelper deg med å vurdere hva som trengs når du er vertskap, og hvordan du best kan håndtere opplevelsen.

Etter ankomst vil du fortsette å motta støtte fra din områderepresentant samt MyEducation-kontorteamet.

Ved ankomst ber vi om at huset er i god stand, slik at eleven får et positivt førsteinntrykk av hjemmet ditt. Soverommet deres bør være klart for deres ankomst.

Noen familier liker å sette sammen en liten velkomstpakke for eleven som kan inkludere lokale kart, buss- og togplaner, brosjyrer om lokale attraksjoner, skoleinformasjon osv. Noen typiske norske godbiter er alltid en fin gest også. Om du ikke kan være med eleven til skolen første skoledag vis dem gjerne skoleveien, slik at de vet hvordan de kommer seg til skolen på egenhånd.

UNDER PROGRAMMET

Kommunikasjon er nøkkelen til suksess for programmet. Oppfordre eleven til å snakke med deg om dagen på skolen og hvordan de føler seg om opplevelsen. Er de glade på skolen og hjemme? Å åpne denne kommunikasjonskanalen vil hjelpe dere alle til å lykkes og sikre at dere begge får mest mulig ut av opplevelsen.

Hjemlengsel kan være et problem som mange elever opplever, så det hjelper hvis du sørger for at elevene ikke tilbringer mye tid alene på rommet sitt eller snakker med familie og venner hjemmefra. Jo mer tid de tilbringer isolert på denne måten, desto vanskeligere blir det for dem å overvinne hjemlengsel og kulturell tilpasning.

Foreslå aktiviteter for dem å gjøre i helgene, samt involver dem i dine ukentlige aktiviteter. Hvis du går på treningsstudioet eller tar en spasertur, prøv å ta med eleven din. Ta dem med til lokale attraksjoner og gjør dem oppmerksomme på lokale arrangementer. Oppfordre dem også til å møte nye bekjentskaper på skolen for å hjelpe dem med å bygge vennskap. Gjør det klart om eleven er velkommen til å ta med en venn hjem.

Mild oppmuntring er nødvendig for alle elever, men noen kan trenge litt mer hjelp enn andre. Selv om du kanskje forventer at alle søkere til programmet skal være veldig utadvendte og modige, er det ikke tilfelle. Noen elever vil komme raskt i gang og takle alt med ro, mens andre er ganske sjenerte og nervøse for å prøve nye ting, så du må kanskje justere din måte å involvere deg på for å støtte dem i henhold til dette. Over tid vil de få venner og bli travlere, og du vil se dem utvikle seg og spre vingene mer.

Vi håper at alle elever vil gripe enhver mulighet til å møte nye mennesker og prøve nye opplevelser, men noen er mer nølende enn andre. MyEducation mener det er avgjørende at alle elever deltar i minst én aktivitet mens de er på utveksling. Det hjelper dem med å holde seg opptatt, møte mennesker med lignende interesser, og de vil også ha mye moro. Som vertsfamilie vil vi be deg om å hjelpe eleven din med å finne en aktivitet de ønsker å delta i, og deretter sørge for at de blir involvert. En fast, men vennlig motivasjon er nødvendig for noen elever, da de kanskje er nervøse for å prøve nye ting.

Ut fra elevens profil og samtaler med dem før ankomst, vil det være flott hvis du kan undersøke mulighetene for dem i nærområdet. Noen skoler tilbyr ulike aktiviteter, mens andre ikke gjør det. Hvis eleven din ønsker å bli med i speideren eller et kor, vil all hjelp du kan tilby for å finne dem en klubb og få dem påmeldt tidlig gjøre mye for å hjelpe dem med å lykkes.

Din områderepresentant er en lokal person som jobber ved siden av sin daglige jobb også for MyEducation. De er mennesker som liker å jobbe med unge mennesker eller har vært verter tidligere og kjenner fordelene ved utvekslingen. Områderepresentantene er der for å støtte deg og eleven gjennom opplevelsen.

Områderepresentanten har et fastsatt nivå av kontakt de må ha med eleven, og dette består av en blanding av samtaler og møter hver måned. MyEducation har ikke en fast tidslinje for kontakt med en vertsfamilie, da vi foretrekker at du og områderepresentanten avklarer hva som er nødvendig. Vi ber om at områderepresentanten er i kontakt med deg hver måned, men du kan bestemme hvordan du kommuniserer. Mellom disse samtalene og møtene kan både du og eleven kontakte områderepresentanten når det er nødvendig. Mange områderepresentanter hjelper også gjerne med å finne aktiviteter til eleven.

Kommunikasjon er så viktig under utvekslingsopplevelsen. Hvis det oppstår et problem, er det avgjørende at du snakker med noen om det tidlig. Jo lenger du venter med å løse et problem, jo vanskeligere blir det å fikse det.

Med mindre problemer håper vi at du kan snakke direkte med eleven og forklare problemet og sørge for at eleven forstår reglene og forventningene. For flertallet av problemene kan en klar samtale løse problemene veldig raskt.

Hvis et problem er større, for eksempel hvis eleven isolerer seg fra familien eller bryter reglene, er det viktig at du kontakter områderepresentanten din hvis du trenger hjelp. Igjen, jo tidligere problemet blir luftet, desto mer kan vi gjøre for å hjelpe. Du kan føle at områderepresentanten må bekrefte beskjeden du har gitt eleven angående et problem, eller du kan be dem kontakte eleven fordi du er bekymret for dem.

Vi ber det samme av våre elever. Hvis det er et mindre problem, håper vi at de kan snakke direkte med deg om det og få hjelp. For mer komplekse problemer kan eleven først snakke med områderepresentanten. I denne situasjonen kan områderepresentanten deretter komme og snakke med deg om bekymringen. For mer kompliserte problemer kan det være nødvendig med et møte mellom deg, eleven og områderepresentanten for å diskutere problemet. Vi håper at alle vil komme til dette møtet med et åpent sinn og være villige til å gå videre og støtte hverandre.

Hvis alvorlige problemer ikke kan løses, vil vi arbeide med å finne en ny vertsfamilie for eleven. Å finne en familie kan ta flere uker, så vi må be om tålmodighet mens denne prosessen foregår.

Noen familier har ferier bestilt i perioden da en elev bor hos dem. Noen elever reiser med sin vertsfamilie, og i denne situasjonen forventes det at eleven betaler for sin innkvartering og reise. Det er viktig å diskutere disse kostnadene med elevene tidlig fordi noen har mer begrensede budsjetter enn andre.

Hvis du tar ferie uten eleven, ber vi deg om å kommunisere reisedatoene så tidlig som mulig til MyEducation-teamet. Vi vil deretter samarbeide med deg for å finne en midlertidig familie for eleven. Elever har ikke lov til å overnatte i vertsfamiliehjemmet uten en voksen til stede.

Nei. Elevene forblir på utveksling i hele programperioden. De vil tilbringe skoleferier og jul sammen med deg hjemme. Særlige omstendigheter kan føre til at MyEducation tillater en elev å reise hjem for en kort periode, men dette er ikke vanlig.

Et utvekslingsprogram er ikke en tid for elever å turnere landet og se hele Norge. Vi forventer ikke at familier reiser overalt med elevene. Vi håper imidlertid at du vil gjøre en innsats for å vise dem lokale attraksjoner og vise dem ting som du er i stand til å håndtere og har råd til. Alle elever er ansvarlige for egne inngangsbilletter til attraksjoner, så du trenger ikke budsjettere for dette. Som regel er elevene takknemlige for de mulighetene de blir tilbudt, og vi håper at dere alle kan gjøre morsomme ting sammen.

Elever kan også besøke andre vertsfamilier uten sin egen vertsfamilie. Dette må selfvølgelig avklares både med dere og den andre vertsfamilien på forhånd. MyEducation har egne regler for slike reiser, og vi ber deg derfor om å ta kontakt med MyEducation-teamet skulle din elev ønsker å dra på besøk til en annen vertsfamilie.

MyEducation har som mål å tilby flere Field trips i løpet av utvekslingsåret, men antallet påmeldte påvirker om turene kan gjennomføres. Tidligere har vi organisert helgeturer til Oslo, Trondheim, Stavanger og Bergen. Alle detaljer deles med elevene så tidlig som mulig, slik at de kan velge om de vil delta. Disse turene er en ekstra kostnad for dem, og selv om vi prøver å holde kostnadene så lave som mulig, vil ikke alle elever velge å delta.

Bli vertsfamilie i dag!